top of page

Stressmestring (én sesjon)

Stressmestring går over én sesjon i gruppe, og vil gi en forsmak på hvordan Badepsykologen jobber og hvilke effekter en kan forvente seg av å følge et program av lengre varighet. Du kan booke din tid direkte på nettsiden. Hvis du har noen rundt deg som også ønsker å teste kan dere booke samme tid, men husk å gjennomføre en booking per person.

De fleste opplever mye stress i hverdagen som følge av den store informasjonsflyten og økende krav fra samfunnet. Kroppens stressrespons består av flere systemer som samarbeider om å gjøre oss klare til å mestre farlige situasjoner (du har kanskje hørt om fight, flight og freeze). De fleste situasjoner vi møter innebærer ikke reell fare, men kroppens respons starter likevel så fort vi opplever noe som farlig eller truende i en eller annen form. Responsen kan altså starte etter noe så lite som en tanke.

 

Toleransevinduet er et godt verktøy for å øke forståelsen av hvor mye belastning vi tåler før vi blir for høyt eller lavt aktivert. Bading i kaldt vann viser seg gjennom forskning å være effektivt for å øke antallet reseptorer for stresshormoner, noe som rent fysisk bidrar til at vi kan tåle mer stress før vi havner utenfor toleransevinduet. I tillegg ser badingen ut til å øke kontroll på egne responser, slik at vi kan øve opp stress-håndteringsmuskelen. Alt dette og mer informasjon vil du få i din prøvetime. Tilbudet passer for alle som opplever stress, med noen få eksklusjonskriterier knyttet til den fysiske helsen. Les mer om eksklusjonskriterier lengre ned på siden.

IMG_7977_edited.jpg
Caroline-3191.jpg

OFTE STILTE SPØRSMÅL

Hvorfor velge Badepsykologen? 

Badepsykologen gir et helt nytt tilbud innen forebygging og behandling av psykisk uhelse, hvor det kombineres evidensbaserte psykoedukative og selvhjelpsbaserte intervensjoner i gruppe, samtidig som en får tilleggselementet med badstue og bading i kaldt vann som har en lang rekke potensielle effekter på både fysiske- og psykologiske faktorer. Badepsykologen er selv idéinnehaver og har en lidenskap for å hjelpe flest mulig, og særlig dem som det i liten grad eksisterer tilbud for i det offentlige helsevesenet.

Hvorfor velge gruppebehandling?

Gruppebehandling har vært ubredt over lang tid, og viser seg fra behandlingsforskningen og sosialpsykologien å gi noen helt tydelige fordeler. Blant annet får en sosial tilhørighet, blir en del av noe som er større enn seg selv og får møte andre i samme situasjon som en selv. Sosial kontakt viser seg også som en av de viktigste faktorene for opprettholdelse og stabilisering av psykisk helse. Spesielt for denne gruppen er at du som deltaker ikke trenger å delta utover å være tilstede. Gruppen har en psykoedukativ form, som vil si at Badepsykologen står for snakkingen som vil omhandle temaet beskrevet for programmet du velger. Du vil få anledning til å stille spørsmål, men utover dette vil du i liten grad trenge å dele noe med gruppen bortsett fra opplevelsen og tilstedeværelsen. Badepsykologen har selvfølgelig taushetsplikt, og vil oppfordre alle i gruppen til å holde en moralsk taushetsplikt som vil si at det vi deler ikke gruppen ikke kommer videre til uvedkommende.

Hvorfor velge vinterbading? 

Vinterbading (bading i kaldt vann) er et konsept som i stor grad har blitt popularisert særlig de siste årene, men ikke helt uten grunn. Nyere forskning på området viser en rekke potensielle effekter av bading i kaldt vann, deriblant redusert stress, bedre evner til å håndtere stress, økt mestringsfølelse, bedre søvn og bedre humør. Forskningen på bading som en behandlingsintervensjon ved psykiske lidelser er foreløpig i startgropen, men de studiene som finnes viser til lovende resultater som taler for at dette kan være virksomt for mennesker som strever med psykiske helseutfordringer og befolkningen forøvrig. Flere er også skeptiske til medisiner, og selv om Badepsykologen er 100% for medisiner i mange tilfeller vet vi også at mange psykiske lidelser kan behandles uten medisiner. Dette tilbudet er 100% medikamentfritt, men kan selvsagt også kombineres med medikamenter dersom du allerede bruker det (sjekk med legen din hvis du er i tvil). Bading i gruppen er frivillig og skjer på eget ansvar.

Hva får jeg inkludert i prisen?

Først og fremst vil du få en rekke potensielle helseeffekter og bedre forutsetninger for å håndtere stress. Prisen for prøvetime stressmestring inkluderer én sesjon i badstue hvor du får et foredrag med Badepsykologen om temaet for programmet, mulighet for å bade (frivillig) og mulighet for å bli kjent med andre påmeldte deltakere (frivillig).

Når kan jeg komme, og hvor lenge varer det?

Påmelding er åpen for alle tirsdager fra uke 41 til uke 50 høsten 2022. Hvis du vil teste flere ganger anbefales det å prøve en av de første ukene og en av de siste for å få testet bading i ulike værforhold. Datoer for våren 2023 vil annonseres så fort de er klare.

Er det noen dette tilbudet ikke passer for?

Ja, dessverre er det noen som ikke kan være med på dette. Bading i kaldt vann frarådes for mennesker med hjerte- og karsykdommer og epilepsi, samt gravide og ammende. Badstue frarådes for menn som aktivt prøver å få barn, da sædkvaliteten kan reduseres midlertidig av den høye temperaturen. Deltakere må selv ta ansvar for å utelukke disse tilstandene før oppstart, og Badepsykologen tar ikke ansvar for eventuelle uriktige opplysninger deltakere gir vedrørende ovennevnte faktorer. Dersom du ønsker en samtalegruppe er ikke dette riktig tilbud for deg, da du som deltaker i liten grad vil få anledning til å dele dine problemstillinger i plenum.

Trenger jeg å ta med noe?

Badepsykologen anbefaler å ta med en flaske med vann, et håndkle til å sitte på og et til å tørke deg med før du skifter til tørre klær. Ta med varme klær til å ta på når du skal dra hjem.

Hva skal jeg ha på meg?

Du kan velge selv hva du har på deg, men badepsykologen anbefaler badedrakt for kvinner og badebukser (eventuelt også en t-skjorte) for menn. Det er dempet belysning i badstuen, og vi vil ikke ha fokus på bekledning eller kropp. Badepsykologen vil ha på seg en dekkende badedrakt og shorts.

Er det noen aldersgrense?

Alle deltakere må være over 18 år og svømmedyktige. Det eksisterer ingen øvre aldersgrense såfremt helsetilstand tillater deltakelse (se spørsmål "Er det noen dette tilbudet ikke passer for?" for mer info.

bottom of page